Back to top

Eerste plaats

DE LAGE KOUTER: 2 + 1 GRATIS

De Lage Kouter, een school voor buitengewoon onderwijs in Kortrijk, wil absoluut dat de dagelijkse warme maaltijden op school een haalbare kaart blijven voor alle leerlingen, ook en vooral voor de leerlingen uit kansarme gezinnen. Omdat leerkrachten en directie vaststelden dat hoe langer hoe meer ouders het moeilijk hebben om de maandelijkse maaltijdbonnen te betalen lanceerde men het ‘2 + 1 gratis’  project. Het is dus niet de bedoeling om de maaltijden gratis te maken, maar wel haalbaar voor zoveel mogelijk leerlingen.

WAT IS ER ONDERTUSSEN AL GEREALISEERD

Frank Vandamme

We spraken onze lokale leveranciers aan om mee te stappen in de 2 + 1 gratis filosofie. Ons enthousiasme was blijkbaar erg overtuigend want ze stapten vlot mee in ons project. De maaltijden worden bereid in de keuken van de school door onze leerlingen uit de studierichting grootkeukenmedewerker en hun leerkrachten. Ook dat is een belangrijke factor om het project budgettair onder controle te houden. Op die manier zijn we er in geslaagd om 15 maaltijdbonnen aan te bieden voor de prijs van 10 en dat scheelt al een forse slok op de borrel. De Eten is Feest cheque van 10.000 euro is goed voor meer dan 2.500 maaltijden en dat helpt ons een reuzestap vooruit om van dit project een duurzame blijver te maken.”

Tweede plaats

SCHOLENGROEP 19 ‘DENDER’: PROJECT LEGE BROODDOZEN

De Scholengroep 19 ‘Dender’ behaalde de tweede plaats en ook dit project vertrekt van de trieste realiteit dat heel wat leerlingen met een slecht gevulde of zelfs zonder brooddoos naar school komen. Dat is niet alleen nefast voor de fysieke gezondheid van de kinderen, ook mentaal is dit voor velen een harde dobber. Studeren met een lege maag lukt eenvoudig niet en daarom initieerden de leerkrachten levensbeschouwing het project lege brooddozen. Liesbeth De Backer: “Als leerkrachten levensbeschouwing zijn we goed geplaatst om een vertrouwensrelatie met de leerlingen op te bouwen en hun noden en behoeften te detecteren. Steeds vaker vingen we het signaal op ‘ik heb honger’ en dat was echt wel de trigger om samen met de directie, de andere leerkrachten, de leerlingen zelf en de lokale handelaars het project lege brooddozen op te starten.”

WAT IS ER ONDERTUSSEN AL GEREALISEERD

Liesbeth De Backer

Het project lege brooddozen is dankzij de inzet van iedereen succesvol opgestart in onze school in Ninove. De reacties van collega’s, de omgeving en de leerlingen zelf zijn hartverwarmend. Omdat het een niet gesubsidieerd project is, vraagt het veel inzet van alle betrokkenen. Dankzij de steun van de lokale handelaars en een veiling van allerlei geschonken voorwerpen kunnen we het voorlopig wel redden. Voor 2023 staat er een benfietconcert op het programma. Het is onze ambitie om het project verder uit te rollen in de meer dan dertig scholen van scholengroep 19 ‘Dender’. De Eten is Feest cheque van 2.500 euro zal ons hierbij zeker helpen. 

Derde plaats

VAN KOFFIEGRUIS NAAR OESTERZWAMMEN, HAMBURGERS EN MICROGROENTEN

De derde plaats ging naar VIRO vzw uit Brugge die samen met de sociale ondernemers van Kopje Zwam een circulair stadslandbouwproject uitbouwden. VIRO begeleidt een 260-tal cliënten met een verstandelijke beperking die op vrijwillige basis mee worden ingeschakeld in de werking van het project. Alles start met het ophalen van koffiegruis bij de horecazaken in de buurt dat wordt opgewerkt tot compost waarop in speciale digitaal aangestuurde groeikarren oesterzwammen, shiitake en delicate microgroenten boordevol smaak gekweekt worden. De oesterzwammen worden samen met de mensen van Kopje Zwam verwerkt tot een unieke zwamburger. Een heel mooi voorbeeld van een circulair stadslandbouwproject.

WAT IS ER ONDERTUSSEN AL GEREALISEERD

Juliette Bossant

De hamburgers en groenten gebruiken we niet alleen in de maaltijden voor onze cliënten, maar ze worden ook verkocht in ons afhaalpunt en door buurtwinkels. Een van onze ideeën is om de producten ook aan te bieden via een verkoopautomaat. We dromen ervan om dit project verder uit te bouwen, zowel qua productie als qua verdeelpunten en daarvoor is de derde prijs, ondersteuning door een consultant ter waarde van 2.500 euro, ongelooflijk welkom.

Vierde plaats

HET IJSJESPROJECT

Het ijsjesproject van het genomineerde WZC Huize Elisabeth uit Beveren viel met een vierde plaats net buiten de prijzen. De bewoners van het WZC zijn gek op ijsjes en ijscoupes – wie niet trouwens? –maar de cremeries buiten het WZC zijn voor velen te ver en te duur. Daaruit groeide bij de bewoners het idee om in het centrum zelf lekkere en betaalbare ijsjes aan te bieden, niet alleen aan de bewoners , maar ook aan de bezoekers van het centrum en de mensen uit de buurt. Kortom een project dat zorgt voor extra sfeer en beleving.

WAT IS ER ONDERTUSSEN AL GEREALISEERD

Carla Buysse

Het ijsjesproject was de voorbije warme zomer een enorme hit. De coupes gingen vlot over de toonbank en de bewoners doen alles zelf. Ze bedenken en bereiden zelf de ijsspecialiteiten, soms heel traditioneel maar evengoed heel innovatief. Ze verzorgen zelf heel actief de promotie van het project via Facebook en Instagram en ze staan zelf in voor de boekhouding. Het is hun grote droom om met een eigen ijsmachine te kunnen werken en wie weet lukt dit wel met de Eten is Feest award 2023!

Vijfde plaats

HET VOLKSTUINTJE

Het volkstuintje van WZC Sint-Monica uit Oostende strandde op de vijfde plaats op 44 inzendingen en ook dat verdient een eervolle vermelding. In het volkstuintje telen vrijwilligers en bewoners samen groenten, kruiden en bloemen die op het ritme van de seizoenen in de menu’s van de twee campussen verwerkt worden. Het project speelt niet alleen in op de vraag naar authentieke en gezonde voeding maar ook op duurzaamheid.

WAT IS ER ONDERTUSSEN AL GEREALISEERD

Ons volkstuintje draait al op volle toeren. De verse groenten en kruiden worden verwerkt in de keukens van onze twee campussen die beide hun eigen accenten leggen. We zijn er van overtuigd dat de trend naar een gezondere keuken op het ritme van de seizoenen onomkeerbaar is. Lekkere smoothies en gezonde hapjes met een kleine ecologische voetafdruk zijn niet meer weg te denken uit ons aanbod. Het tuintje zorgt er trouwens voor dat onze bewoners in beweging blijven en dat is zonder twijfel een extra gezondheidsplus.